Parinti de la care invatam - Cristina - mamaluivladimir.ro

Continuam seria de Parinti de la care invatam cu Cristina - o mamica care a fost de la inceput alaturi de noi. Intr-un fel simt ca am crescut impreuna si mereu am citit cu drag si interes postarile ei. Am urmarit astfel o calatorie minunata de la a deveni mamica de baiat pana la a deveni parinte a doi copiii aboslut minunati, cand Arina a intrat in familia lor. Recomandam cu tarie sa urmariti postarile informative pe partea de parenting, chimie distractiva, legislatie dar si pe partea medicala ( in colaborare, intotdeauna, cu doctori avizati in domeniu). Blog-ul mamaluivladimir.ro este o resursa valoroasa pentru orice mamica, fie ca se afla la inceput de drum sau deja are o adevarata experienta in a gestiona relatia dintre frati. 

 

In ce moment te afli in calatoria ta de parinte ?

Sunt o mamă a doi copii, Vladimir și Arina, care au 4 și 1 an. Ei sunt foarte diferiți ca personalitate, dar se iubesc mult și se joacă frumos împreună. Vladimir este mai calm și rezervat, îi place să citească cărți, să deseneze și să construiască lego. Arina este mai energică și sociabilă, îi place să danseze, să cânte și să se joace cu fratele ei mai mare. Ea încearcă să facă tot ce face el, dar are și preferințele ei. Eu încerc să le ofer o educație bazată pe respect, încredere și iubire. Mă bucur de fiecare etapă a dezvoltării lor și încerc să le cultiv curiozitatea și creativitatea.

Care este jocul sau jucaria preferata a copiilor tai? Dar a ta?

Jocul preferat al copiilor mei este cel de rol, în care ei își imaginează că sunt personaje din poveștile lor favorite sau din viața reală. De exemplu, ei se prefac că sunt prinți și prințese, medici și pacienți, animale sau supereroi. Ei folosesc jucării diverse pentru a-și crea scenarii interesante și amuzante. Jucaria preferată a lui Vladimir este un set de Lego cu care își construiește diverse obiecte sau vehicule. Jucaria preferată a Arinei este un set de lego cu care își face diverse forme sau animale. Jocul meu preferat sunt de fapt jocurile de societate, în care ne distrăm împreună cu jocuri de memorie, logică sau vocabular.

Care este activitatea sau jocul pe care il face copilul tău singur ca să poți găsi ceva timp pentru tine?

Când am nevoie de puțin timp pentru mine, îi las pe copii să se joace singuri cu jucăriile lor preferate sau cu cărțile lor de povești. Ei au acces la cărți ilustrate sau interactive, care le stimulează imaginația sau abilitățile cognitive. De asemenea, le place să se uite la albume cu fotografii sau la reviste pentru copii. În acest timp, eu pot să citesc o carte, să lucrez la blog sau pur și simplu să beau o cafea.

Care sunt câteva din cărțile pe care le citești cu drag cu copilul tău?

Cărțile pe care le citesc cu drag cu copiii mei sunt cele din seria Emoțiile lui Noni sau cele scrise de Prințesa Urbană.  Aceste cărți sunt ilustrate frumos și au povești captivante, care îi adorm pe cei mici cu zâmbetul pe buze.

Care sunt cartile care simți ca te-au inspirat ca parinte?

Cartile care m-au inspirat ca parinte sunt cele din seria Educație cu blândețe de la Editura Univers,  dar și alte cărți precum Cum să crești un copil fericit de Jesper Juul, Copiii noștri, oglinda sufletului nostru de Shefali Tsabary sau Parentingul pozitiv de Jane Nelsen.

Aveti seara de jocuri în familie? Care sunt cele mai distractive jocuri pe care le-ati jucat? 

Da, avem seara de jocuri în familie cel puțin o dată pe săptămână. Ne place să ne jucăm jocuri de societate, cum ar fi , MonopolyCatan sau Activity. Aceste jocuri ne provoacă mintea, ne dezvoltă abilitățile sociale și ne oferă momente de râs și distracție. Chiar dacă copiii încă sunt mici, încercăm să le explicăm regulie și să ne jucăm împreună.

Ai un joc care știi ca ii va consuma energia celui mic și va avea parte de un somn "neintors"?

Da, am un joc care știu că îi va consuma energia celui mic și va avea parte de un somn “neîntors”. Acest joc se numește Dansul muzical și constă în a pune o melodie veselă și a dansa împreună cu copilul. Când muzica se oprește, copilul trebuie să se oprească și el și să rămână nemișcat. Dacă se mișcă, este eliminat. Acest joc îl face pe copil să se miște, să râdă și să se distreze.

Ce jocuri va jucati când ieșiți în natura?

Când ieșim în natura, ne jucăm jocuri care ne pun în contact cu mediul înconjurător și ne fac să apreciem frumusețea lui. De exemplu, ne jucăm Ghicește ce e (în care unul dintre noi descrie un obiect sau o ființă din natură și ceilalți trebuie să ghicească despre ce este vorba), Cine vede primul (în care unul dintre noi spune o culoare sau o formă și ceilalți trebuie să găsească ceva din natură care să corespundă), Colectează și creează (în care fiecare dintre noi colectează diverse materiale din natură, cum ar fi frunze, pietre, flori sau crengi, și apoi le folosește pentru a crea ceva original sau artistic).

 Ai folosit vreodata jucariile pentru a-l ajuta pe copilul tau sa navigheze anumite sentimente? Ce a functionat la voi?

Da, am folosit uneori jucariile pentru a-l ajuta pe Vladimir să navigheze anumite sentimente. De exemplu, când Vladimir s-a simțit trist pentru că nu s-a putut juca cu un prieten, i-am dat o păpușă pe care a numit-o Vlad și i-am spus să-i spună ce simte. Astfel, el a reușit să-și exprime emoțiile și să se simtă mai bine.

Care crezi ca este relatia instinct-educatie in rolul de parinte?

Cred că instinctul și educația sunt două aspecte importante în rolul de părinte, care se completează reciproc. Instinctul este acel sentiment natural și spontan pe care îl ai față de copilul tău, care te ajută să îi recunoști nevoile, să îi oferi afecțiune și să îl protejezi. Educația este acel proces prin care îi transmiți copilului tău valori, principii, cunoștințe și abilități, care îl vor ajuta să se dezvolte armonios și să se integreze în societate. Instinctul și educația nu trebuie să se contrazică, ci să se armonizeze, astfel încât să oferi copilului tău un mediu sigur, stimulant și iubitor.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit ca parinte? Dar cel mai amuzant? 

Cel mai bun sfat pe care l-am primit ca părinte a fost să am răbdare și să nu mă compar cu alți părinți sau cu alți copii. Fiecare copil este unic și are propriul ritm de dezvoltare, iar fiecare părinte are propriul stil de parenting și propriile provocări. Nu există o rețetă universală pentru a fi un părinte perfect, ci doar o adaptare constantă la situații și nevoi diferite. Cel mai amuzant sfat pe care l-am primit a fost să nu mănânc usturoi când alăptez, pentru că îi va da copilului meu o respirație urât mirositoare. 

Ce activitati sau jocuri folosesti pentru a-i cultiva independenta copilului?

Pentru a-i cultiva independența copilului meu, folosesc activități sau jocuri care îl implică în sarcini simple și adecvate vârstei lui, care îi dau ocazia să ia decizii și să rezolve probleme. De exemplu:

  • Îl las să își aleagă singur hainele pe care vrea să le poarte, dintr-o selecție limitată de opțiuni.

  • Îl încurajez să își facă singur unele activități de igienă personală, cum ar fi spălatul pe dinți sau pieptănatul părului.

  • Îl implic în treburile casnice, cum ar fi pusul mesei, strânsul jucăriilor sau udatul florilor.

  • Îl invit să participe la activități creative, cum ar fi desenatul, modelatul sau construitul cu cuburi.

  • Îl provoac la jocuri de logică, cum ar fi puzzle-uri, labirinturi sau ghicitori.

 

Ce activitati sau jocuri folosesti pentru a-l invata pe copil despre responsabilitate?

Pentru a-l învăța pe copil despre responsabilitate, folosesc activități sau jocuri care îl fac să înțeleagă consecințele acțiunilor lui și importanța respectării regulilor. De exemplu:

  • Îl responsabilizez cu îngrijirea unui animal de companie sau a unei plante, explicându-i ce trebuie să facă pentru a le asigura bunăstarea.

  • Îl ajut să își stabilească obiective personale și să își urmărească progresul, felicitându-l pentru eforturile și realizările lui.

  • Îl familiarizez cu noțiuni de economisire și cheltuire a banilor, dându-i o alocație simbolică pe care o poate folosi pentru a-și cumpăra lucruri pe care și le dorește.

  • Îl joc roluri în care el este un personaj cu o anumită responsabilitate, cum ar fi un doctor, un pompier, un profesor sau un astronaut, și îl întreb cum ar acționa în diferite situații.

  • Îl învăț să își asume greșelile și să își ceară scuze atunci când a greșit, dându-i exemple din propria mea experiență.

Cum il ajuti pe copilul tau sa isi creasca stima de sine sau iubirea de sine?

Pentru a-l ajuta pe copilul meu să își crească stima de sine sau iubirea de sine, folosesc metode care îl fac să se simtă apreciat, valorizat și respectat. De exemplu:

  • Îi ofer afecțiune fizică și verbală, spunându-i că îl iubesc și că sunt mândră de el.

  • Îi recunosc calitățile și talentele, lăudându-l pentru ceea ce face bine și încurajându-l să își dezvolte potențialul.

  • Îi accept personalitatea și preferințele, fără a-l critica sau a-l judeca pentru ceea ce îi place sau nu îi place.

  • Îi ofer oportunități de a-și exprima opinia și de a participa la luarea deciziilor care îl privesc, ascultându-l cu atenție și respectându-i punctul de vedere.

  • Îi ofer feedback constructiv și soluții alternative, atunci când greșește sau întâmpină dificultăți, fără a-l descuraja sau a-l umili.

Cum ii mentii activa curiozitatea copilului tau? 

Pentru a-i menține activă curiozitatea lui Vladimir, folosesc resurse care îl stimulează să exploreze, să descopere și să învețe lucruri noi. De exemplu:

  • Îi citesc cărți interesante și variate, care îi deschid orizonturi noi și îi răspund la întrebările pe care le are despre lume.

  • Îi arăt videoclipuri educative și distractive, care îi prezintă fenomene naturale, animale exotice, culturi diferite sau experimente științifice.

  • Îl duc la locuri noi și atrăgătoare, cum ar fi muzee, parcuri, biblioteci sau teatre, unde poate interacționa cu obiecte, persoane sau spectacole.

  • Îl încurajez să își pună întrebări și să căutăm răspunsuri, folosind resurse online sau offline, cum ar fi enciclopedii, dicționare sau atlase.

Cum il inveti pe copilul tau sa invete cu drag? 

Pentru a-l învăța pe Vladimir să învețe cu drag, folosesc strategii care îl fac să se simtă motivat, implicat și recompensat. De exemplu:

  • Îi ofer materiale de învățare atractive și adaptate nivelului lui de cunoștințe și intereselor lui, cum ar fi cărți ilustrate, jocuri interactive sau aplicații educaționale.
  • Îi creez un mediu de învățare plăcut și confortabil, asigurându-mă că are lumină suficientă, aer curat, liniște și spațiu pentru a se concentra.
  • Îi stabilesc obiective realiste și măsurabile, care să îl provoace dar să nu îl frustreze, și îi monitorizez progresul prin teste sau evaluări periodice.
  • Îi ofer sprijin și asistență atunci când are nevoie, explicându-i conceptele dificile sau ajutâ

 

Cum a fost pentru copilul tau intrarea in colectivitate si ce crezi ca te-a ajutat cel mai mult in acest proces? Ai folosit vreun joc de rol care sa te ajute in perioada aceasta?

Pentru copilul meu, intrarea în colectivitate a fost o experiență nouă și provocatoare, care i-a solicitat adaptarea la un mediu diferit de cel familiar. Ce m-a ajutat cel mai mult în acest proces a fost să îl pregătesc din timp pentru această schimbare, să îl însoțesc și să îl susțin în primele zile, să îl asigur de dragostea și prezența mea, să îl ascult și să îl încurajez să își facă prieteni și să se implice în activități. Am folosit și un joc de rol, în care eu eram educatoarea, iar el era copilul care merge la grădiniță. Am simulat diferite situații care se pot întâmpla la grădiniță, cum ar fi despărțirea de părinți, interacțiunea cu alți copii, participarea la jocuri sau la masă, respectarea regulilor sau rezolvarea conflictelor. Acest joc l-a ajutat să se familiarizeze cu noul context și să își exprime emoțiile și temerile. 
Cum suntem siguri ca v-a placut acest interviu cu Cristina, nu uitati ca o puteti urmari in continuare pe mamaluivladimir.ro  si pe instagram